Vegetarmat, yogisk mat & oppskrifter
Må all yogisk mat være vegetarisk? Kan vi bruke de yogiske prinsippene om enkelhet og ahimsa (ikke-vold) når vi kjøper, lager og spiser mat? Hvordan kan jeg få i meg yogisk mat midt i en travel hverdag?
Denne podcast episoden prøver å besvare disse spørsmålene. Under finner du eksempel på familiens ukemeny, noen oppskrifter og jeg deler noen av mine beste tips til å få inn yogisk mat i hverdagen.
Hva er yogisk mat?
Min definisjon av yogisk mat er vegetarisk mat med mye prana. Den er både dyrket og laget med tanke på ikke-volds prinsippet: Ahimsa. Maten er minst mulig prosessert, minst mulig tilsetningsstoffer og den er ideelt sett kortreist og økologisk.
Tradisjonelt sett er yogisk mat vegetarisk, med bruk av noe honning og meieriprodukter, men ikke egg. Selv har vi høner hjemme og jeg spiser egg, men ikke kjøtt. Samtidig er det viktig å ikke oppgi dette som noen fasit for alle. Hva man skal spise og hva som er mest mulig miljøvennlig og helsemessig bra, er det mange meninger om og flere svar på! Jeg tror man kommer langt ved å unngå å tenke svart / hvitt og å følge den gylne middelvei.
Det er bred enighet om at grove kornprodukter, belgvekster (linser og bønner) og mye grønnsaker er sunt og dette er mat som blir hentet frem i et yogisk kosthold.
Ayurveda
Ayurveda kan oversettes som vitenskapen om livet og er et helhetlig naturmedisinsk system for helse fra India. Da yogaen også kommer fra India er disse nært knyttet opp om hverandre. I ayurveda deler de matvarer inn i tre typer: sattva, rajas og tamas, der et yogisk kosthold primært skal inneholde sattvisk mat. Eksempler på sattvisk mat er salater, linsesupper, vegetariske gryteretter og frukt. Eksempler på matvarer med kvaliteten rajas er løk og hvitløk og eksempler på mat med kvaliteten tamas er frityrstekt mat, raffinert sukker og kjøtt. Er dette noe du vil lære mer om kan jeg anbefale podcasten: Hale Pule om Yoga & Ayurveda eller boka “Maten er min medisin -ayurveda på kjøkkenet” skrevet av Janesh Vaidya.
REKO-ring
REKO-ring er en lokal gruppe av forbrukere og matprodusenter som handler i en enkel modell. REKO står for Rejäl Konsumtion, på norsk «Rettferdig Konsum». Søk opp din lokale gruppe på Facebook, her er link til mine nærmeste grupper, i Eidsvoll og i Hamar.
Konseptet er enkelt: Lokale produsenter legger ut sine varer for salg i facebook-gruppen. Du legger inn bestilling i forkant av oppsatt tid. Så møtes man på avtalt sted til avtalt tid. Direkte kontakt mellom forbruker og produsent, uten fordyrende mellomledd og ofte med enkel og miljøvennlig emballasje.
Andelslandbruk
De siste årene har denne driftsmodellen blitt mer og mer populær. Flere familier velger å kjøpe en andel for å lære barna om hvor maten kommer fra, uten å sitte med alt ansvar og oppfølging selv. Det jeg liker med modellen er at forbruker og bonde deler ansvar, risiko og avling, du kan lese mer om andelslandbruk her.
Yogisk mat i hverdagen, gjør det enkelt og praktisk
Lag stort av noen favoritt-retter og frys ned i porsjonspakker, dette fungerer veldig bra med f.eks tomatsaus, gulrot- og linse suppe og indiske bønneretter. Kan brukes de dagene du ikke har mye tid til å lage mat.
Lag litt ekstra middagsmat slik at du får rester som kan spises til middag dagen etter eller som lunsj -selv har jeg en tre etasjes matboks slik at jeg kan holde forskjellige retter fra hverandre
Lag ukemeny! Få hjelp ved å spørre deg selv: Hva er i sesong? Hva har du i fryser og kjøleskap som bør brukes? Se på kalenderen for uka og sjekk hvilke dager du har god tid til matlagning og hvilke dager det er mindre tid. Husk å legge inn en dag med rester og kanskje en dag du spiser ute / på besøk. Se eksempel på min families ukemeny lenger ned på siden.
Bakte grønnsaker i ovnen er enkelt, sunt og godt. Du bruker 5-10 minutter på å kutte, olje og krydre grønnsakene så baker de seg selv i ovnen mens du kan gjøre helt andre ting.
Wok er genialt når du ikke har mye tid på kjøkkenet, men ønsker et måltid med mye grønnsaker.
Lag energikuler eller muslibarer selv. Genialt når du er på farten eller har det travelt. For deg som ikke har gjort det før, det er overraskende enkelt og så er det såååå godt!
Dyrk litt selv, f.eks ved å sette 10 poteter i jorda om våren og se resultatet på høsten, spire selv i vinduskarmen eller ha noen urter på verandaen. Urtene oregano, gressløk og mynte er alle villige og enkle å dyrke.
Magen symbolisert av en sol
Forbrenningen skjer i magen og i yoga snakker de om magen som kroppens energisenter som blir symbolisert av en sol. På samme måte som sola står høyest på himmelen midt på dagen er det da forbrenningen vår er høyest og da man bør spise dagens største måltid. På morgen og kvelden står sola lavest og forbrenningen er svakere.
Faste
Jeg vil starte dette punktet med en anbefaling; har du et komplisert forhold til mat, en historie med spiseforstyrrelser eller ungdom i hus så kanskje dette ikke er noe for deg. Når det er sagt, så kan mange få mye igjen for å gi fordøyelsessystemet en pause. Det er ikke uten grunn at man finner igjen faste i flere av de store religionene, hos indianere før svettehytte-rituale og hos yogiene.
Når du faster frigir du tid som kan brukes til andre ting og du kan få en helt annen opplevelse av kroppens subtile energi, prana. Finn en form som passer for deg, om det bare er å hoppe over et måltid, faste en gang i uka eller gjøre en lengre faste en gang i året. Nyere forskning viser at det å faste kan redusere risikoen for diabetes type 2, hjertesykdom og kreft.
Oppskrifter
Et eksempel på Siljes ukemeny for familien.
Mandag: Stekt sei og løk, kokte poteter, kålrot og jordskokk, rå knaskegulrøtter (selv er jeg vegetarianer, men mandager jobber jeg kveld og familien benytter anledningen til å spise kjøtt :-)
Tirsdag: Gresskarsuppe og pannekaker
Onsdag: Kitchari (en slags indisk lapskaus), serveres med rå knaskegrønnsaker, hjemmelaget tomatchutney og rømme
Torsdag: Restemat
Fredag: Taco, vi lager den alltid vegetarisk med en bønnerett stekt med løk og tacokrydder
Lørdag: Pizza og salat
Søndag: Bakte grønnsaker, stekt sopp, vegetarisk shepards pie & salat
I tillegg har vi to faste innslag i uka, fredag etter skolen lager vi vafler og på søndager baker vi kake.
PS: Av og til brukes en Toro-tomatsuppe fra pose også hjemme hos oss -så selvom jeg jobber mot å lage mest mulig mat fra bunn er jeg også fornøyd med å unngå stress ved å ikke alltid MÅTTE lage mat fra bunn.
Yogaferier med Anahata Yoga
På alle våre feriekurs samles vi til måltider som er laget med tanke på at det skal gi næring til kropp, sinn og sjel. Maten er mest mulig kortreist og økologisk, samtidig som den er laget med kjærlighet. Dette gir mat med mye prana! På helgekurs på Trautskogen er mesteparten av maten dyrket på småbruket -noe som gir ikke-reiste råvarer. I tillegg til økologisk grønnsaksåker har vi egne bier og høner som gir oss honning og egg. Under ser du bilder fra sommerkurs i 2020.
Oppskrifter
Det er stadig noen som ønsker oppskrifter på det vi lager på kurs, så her er noen favoritter: