Yoga for Kvinner -sykluser & rytmer

Trenger vi egentlig en egen tilnærming til yoga for kvinner? Er det behov for en mer feminin tilnærming til yogaen? Hva er egentlig yoga for kvinner og feminin yoga?

Dette er store spørsmål og jeg skal ikke prøve å besvare dem i sin helhet her. Det jeg kan gjøre er å konstatere noen fakta og dele hvorfor jeg mener det er viktig å ha noe kjennskap til dette. Veldig mye av yogaen som vi kjenner den i dag er laget av menn og for menn. Yogaen er altså laget av mennesker uten feminine former, uten en menstruasjonssyklus og uten direkte kjennskap til store overganger i kroppen som skjer ved overgangsalder, graviditet, fødsel og som nybakt mamma. Gravidyoga og barselyoga er blitt veldig populært de siste årene og mange forstår viktigheten av å tilpasse yogaen til denne fasen av livet. Hva med å tilpasse yogaen til menstruasjonssyklusen? Eller ta hensyn til din fase i livet når du velger hvilken praksis du skal gjøre? Det er ikke bare i yoga fokus har vært på menn, du finner det også i helsevesenet vårt:

Mye medisinsk kunnskap bygger i hovedsak på mannen som norm. En stor del av grunnforskningen,
særlig når det gjelder dyreforsøk, gjøres fortsatt kun på hanndyr, og tradisjonelt har sykdommer som
i størst grad rammer menn, fått mer oppmerksomhet enn sykdommer der kvinner er i flertall.
Dermed er det fortsatt mangelfull kunnskap om sykdommer som er mer typiske for kvinner, og
kvinner får heller ikke alltid like god diagnostisering og behandling for sykdommer som rammer
begge kjønn. Et annet problem er at noen sykdommer er blitt veldig sterkt knyttet til ett kjønn, slik at
for eksempel hjerteinfarkt hos kvinner kan gå uoppdaget og ubehandlet over tid.
— Rapport fra 2018, Kilden; kjønnsforskning.no

Podkast med tema yoga for kvinner

Yoga for kvinner, naturlige sykluser og rytmer er en podkastepisode der Silje snakker om hvordan vi er en del av naturen og hvordan bevissthet om egen syklus kan være et godt hjelpemiddel i hverdagen. Yoga for kvinner 2.0 er en samtale mellom Silje og Maya som fortsetter praten om syklus bevissthet og der Maya deler sine tre beste tips til å praktisere dette i hverdagen. Yoga for kvinner 3.0 er en samtale med Anette Berger der vi går inn på hva en yoni er og Anette deler noen av sine gullkorn for å få yoga inn i en full hverdag.

Feminin Yoga

I feminin yoga er det fokus på å lytte til kroppen og å tilpasse praksis etter livsfase og syklus. Kvinner går gjennom livet med flere skiftninger enn menn, både gjennom menstruasjonssyklus, men også de store overgangene i livet som 1. gang du får mensen, graviditet, fødsel og overgangsalder.
I podkasten yoga for kvinner 4.0 er yogamamma Cathrine Mathiesen gjest og vi dykker inn i hva en feminin tilnærming til yoga er. Jeg inviterer også Cathrine til å starte samtalen med instruksjon i bekkenbunnsøvelser -noe hun tar på strak arm!

Hvilende fiskestilling

En av mine personlige favoritter for en yogapause i hverdagen er hvilende fiskestilling. Her får binyrene avlastning og restitusjon, du kan gi slipp på kroppen og forsterke følelsen av hvile ved å vende oppmerksomheten til den spontane pusten. Gi stillingen 5 minutter til hver side -gjerne lengre om du har tid.

Kvinne liggende halveis på magen og halveis på siden med hodet vridd til ene siden og ene benet bøyd.

Vi er natur

Mennesket har lett for å heve seg over naturen, dette ser vi tydelige tegn på i vår utnyttelse av naturressurser, utarming av jordsmonn, minkende artsmangfold både i dyr- og planteriket og global oppvarming. Det er viktig å erkjenne at vi mennesker er en del av naturen, både individuelt og kollektivt. Det er her, på et individuelt nivå -for kvinner -det å være bevisst sin egen syklus kommer inn. Gjennom bevissthet om egen menstruasjonssyklus kan vi erkjenne at vi er en del av naturen. Alexandra Pope, som har startet en egen skole om syklusbevissthet, kaller dette for en kvinnes indre yoga. Ifølge Miranda Grey vil det at en kvinne erkjenner det å være en del av naturen gjennom sin syklus igjen tillate mannen å erkjenne dette -gjennom kvinnen!

Syklus-logg

Et godt sted å starte er å loggføre sin egen syklus. Her finnes flere apper som kan brukes, men selv er jeg tilhenger av penn og papir! Dag 1 av syklus er første dag av mensen og om du ikke har blødning kan du logge etter månen å la dag 1 være der månen er svart. Skriv et ord eller to om tilstanden din, loggfør energinivå og ev andre ting du føler er viktig å samle data om.
Podkasten “Kant ut” med skiskytterne Tiril Eckhoff og Ingrid Tandrevold har en episode der de snakker om mensen, anbefaler kvinner å bli mer bevisst egen syklus (eller fravær av syklus) og hvordan tilpasse treningen din til syklusen. En annen populær podkast er Femihelse som har en egen episode som heter “Mensen” og her anbefaler de å tracke egen syklus.
For en hjelp i å komme i gang med syklusbevissthet kan du skrive ut syklus-loggen vi har laget her:

Indre sesonger

For å gi de forskjellige fasene en kvinne går gjennom i sin menstruasjonssyklus et dagligdags språk kan man sammenligne dem med årstidene:

  • Indre vinter, starter en dag eller to før du blør / før nymåne og varer i ca en uke, oppmerksomheten er vent mer innover og energien er på sitt laveste.

  • Indre vår, starter etter menstruasjonen og varer i ca en uke og litt som den ytre våren våkner nå kvinnen til liv, oppmerksomheten vender seg mer utover og energinivået er økende.

  • Indre sommer er rundt eggløsning / fullmåne og varer ca en uke. Her har du kvinnen i full blomst -superkvinnen der ingenting er for mye å be om, hvor selvtillit og motivasjon er på topp.

  • Indre høst, også kjent som PMS-fasen, beskriver fasen før du blør / nærmer seg. nymåne igjen og varer ca en uke. Her opplever kvinnen en dalende energi og det er et større behov for hvile og egentid, oppmerksomhet vender seg mer innover.

Jeg har to podkaster å anbefale for mer info om indre sesonger, den ene er for menn: The Great Man Within: A man´s guide to the menstrual cycle og den andre er for kvinner: Wild Power, discover your inner seasons.

Yoga nidra -for kvinner

Jeg har spilt inn en egen dybdeavspenning for kvinner du kan lytte til her. Om du ikke har praktisert dybdeavspenning før anbefaler jeg deg å bli mer kjent med praksisen gjennom de tidligere innspillingene jeg har gjort av yoga nidra og de finner du her.

Hvile_forside.jpg

Yogahelg for kvinner

Gjennom klassisk og hvilende yoga, pust, mantra, meditasjon, og teori som støtter opp om praksisen, kan vi finne mer ro og redusere stress. Vi gir hvile vår oppmerksomhet og ikke minst vil vi se på hvordan vi praktisk kan bruke dette i hverdagen vår.

Vi har satt opp flere yogahelger for kvinner som i hovedsak er et samarbeide mellom Silje i Anahata Yoga og Siw Aduvill, forfatteren av en hel bok om hvile. Helgene på Finnskogtoppen Velværehotell har et utvidet samarbeide med Anette Berger fra Modaka i Elverum som kommer med krystallbollene sine og Cecilie Thorsdatter som skal ha måneseremoni med oss.

Yogahelg for kvinner:
Se våre yogahelger for kvinner her.

Månen

Månen sin syklus er på 29,5 døgn. Er det tilfeldig at en kvinnes menstruasjonssyklus er ca lik? Denne koblingen gjør at månen blir sett på som et symbol for den feminine. Månehilsen er en praksis ikke like kjent som Solhilsen, men den er vel så viktig og det bør være en balanse i praksisen av disse to. Her putter man inn en ekstra stilling som nr 5 og 11 og vi forandrer hvilket ben som leder øvelsen. I månehilsen starter venstre ben, relatert til Ida Nadi som er mer kjølende og introvert.

Illustrasjon av kvinne med et ben bak og et fremme. Hun strekker seg oppover og bakover med overkroppen og armene, håndflatene inn mot hverandre.

Gayatri Mantra

Her er link til en innspilling av Deva Premal og Miten av mantraet, men det finnes også mange andre. Selv liker jeg å chante mantraet. Du kan lære mantraet både på yoga intensiv kurs på Trautskogen og Yogahelger for Kvinner.